Acties op 25 februari 2021?
Op 25 februari 2021 roepen de vakbonden op tot acties.
“Acties?” hoor ik jullie al vragen…
Inderdaad. We zijn aan het zoeken om corona-veilige acties te voeren.
Het is op dit moment immers helemaal geen goed idee om met veel volk op straat te komen. Betogingen brengen mensenmassa’s op de been en “het virus” zou dat héél graag zien gebeuren.
Aan de andere kant is het ook geen goed idee om op je lauweren te gaan zitten en af te wachten: dingen die in de ijskast raken, worden dan meestal ingevroren en (na een tijdje als “niet meer eetbaar”) gewoon weggeworpen.
Om die reden zoeken we volop naar andere manieren om toch boodschappen de wereld in te zenden.
Wat vinden medewerkers belangrijk?
Verloning
Jullie hoorden al in de media dat er ruimte zou zijn voor een loonaangroei van 0,4%.
Wanneer jullie dan van mening zijn dat onze sector net al een flinke loonsopslag heeft gekregen door de volledige invoering van IFIC-verloningssysteem, dan moeten we jullie teleurstellen.
IFIC moderniseert en herorganiseert het verloningssysteem in de zachte sector. Maar het is nooit bedoeld geweest als een systeem dat beter gaat verlonen. In de meeste gevallen krijgen jonge medewerkers wat meer loon aan het begin van hun carrière. Op dat moment hebben ze immers ook het meeste kosten. Later, wanneer het huis werd afbetaald en de kinderen gestudeerd hebben, loopt het loon dan weer terug.
Om die reden blijven we écht wel vragen dat ons werk – al dan niet los van deze COVID-situatie – blijvend zou worden gewaardeerd. En max. 0,4% opslag is te belachelijk voor woorden.
Uit bevragingen van werknemers, kwamen ook nog andere thema’s naar boven die zeker ook aandacht verdienen.
Ver van ons bed? Of ook in onze ziekenhuizen?
Thuiswerk en Werk-Privé
Het zoeken naar en het vinden van een correcte work-life balance is voor velen een dagelijkse uitdaging.
Thuiswerk zou zeker moeten kunnen voor een belangrijk deel van onze ziekenhuismedewerkers. Corona heeft geleerd dat het, omdat het moest, ook wel kon.
Aan de andere kant zorgt het ziekenhuis voor medewerkers die van thuis uit werken, niet voor extra compensaties.
Wie thuis werkt, moet ondertussen ook het huis verwarmen. Computers en modems verbruiken stroom. En – met nog wat kinderen die thuisonderwijs krijgen – zouden de in je internetabonnement begrepen data, wel eens een pak sneller verbruikt kunnen zijn dan gedacht.
Jobkansen
Vaak zijn er in bepaalde jobs (die dan ook al niet al te hoog worden verloond) geen fulltime-contracten ter beschikking voor diegenen die dat zouden wensen.
Daarentegen krijgen heel wat van deze medewerkers de vraag of ze niet (tijdelijk) extra kunnen werken.
Wie hier op in wenst te gaan, krijgt een addendum op het bestaand contract. En dat vaak meerdere keren na elkaar.
Het basiscontract zelf wordt zelden tot nooit opgetrokken tot een hoger percentage.
Hierdoor hebben medewerkers die hiermee worden geconfronteerd geen zekerheid op een bepaald inkomen. Wanneer de extra uren niet meer nodig zijn, verlies je ook het extra inkomen.
En vaak is het enkel het inkomen waarop je vast kunt rekenen dat in aanmerking wordt genomen wanneer je een huisje wenst te huren of een banklening wenst af te sluiten.
Meedoen?
Via de onderstaande link kan je alvast een petitie ondertekenen.
Makkelijk. Het kan vanuit je zetel. Je hoeft er zelfs niet recht voor te staan.
Toch is jouw digitale handtekening van onschatbare waarde. Ze legt mee gewicht in de schaal. Ze is een belangrijk signaal in de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties.
Meer info of zelf ideeën?
Heb je zelf ideeën over acties die kunnen worden gevoerd? Laat ze ons weten via deze link!
Ook kan je op deze ACV-PULS-website meer info vinden.
De website zelf is nog in volle groei!